Козунак

Начин на приготвяне

1.Разбийте с миксер яйцата със захарта и към тях прибавете лимонената кора. Затоплете млякото до стайна тем­пература и към него добавете щипка сол, 1 с. л. захар, 1 с. л. брашно и натрошено кубчето мая. Оформете брашното като кладенче и изсипете в него яйчената смес и млякото с маята.

2. Замесете тестото, докато не се получи хомогенна смес. Разстелете готовото тесто с ръце. Разтопете маслото и го намажете върху разстеленото тесто.

3.Похлупете тестото и след малко отново го разтеглете и намажете с разтопено масло. Повторете процедурата, докато не свърши маслото. Готовото тесто се оставя да втаса, докато не удвои обема си.

4.Оформете готовото тесто във форма по ваше желание и го поставете в намазан с масло съд за печене, поръсен с малко брашно. Оставете оформеното брашно да втаса.

5.Намажете тестото с разбит жълтък и поръсете със семената от мак за украса.

6.Поставете във фурната на 220˚C. След 10 минути намалете на 180˚C и печете още 30 минути.

Добър апетит!