Фуражи – трици

Триците (lat. furfur) са остатъчен продукт при смилането на зърнените култури. Ние в Топаз Мел, основно работим и използваме зърнената обвивка на пшеницата (Triticum aestivum) и ръж (Secale cereale). Те се състоят от целулоза, хемицелулоза (не-нишестян-полизахарид) и лигнин. Използват се предимно, като хранително средство за животните.

Пшеничените трици са богат източник на фосфор, съдържат сравнително голямо количество витамини от групата В, а когато пшениченият зародиш не е отделен – и витамин Е. От друга страна в триците се съдържа фитинова киселина, която свързва към себе си цинк, магнезий и желязо.

Topaz Mel wheat feed bran

Пшеничените трици са водо–неразтворими и преминават непроменени през целия храносмилателен тракт. Познатите пшенични трици са от баластните хранителни вещества. Всички здравословни влияния на баластните вещества се дължат на свойствата им да бъдат несмилаеми и набъбващи. По такъв начин те изпълват червата. Перисталтиката се активизира и съдържанието на червата се изхвърля много по-бързо и по-леко. Затова баластни вещества като пшеничените трици са изключително полезни. Пшеничените трици ускоряват храносмилането, засилват чревната перисталтика и така спомагат за регулиране на стомашно – чревната дейност, като подобряват и обмяната на веществата.

Топаз Мел предлага 3 вида трици – меки, гранулирани и трици за хранителни цели. Специално пшеничените трици са вторичен продукт при смилането на хлебна пшеницата, съгласно вътрешно-фирмена технологична документация.

Те съдържат:

Обменна енергия – 10,1 MJ/кг
Протеин – мин. 14%
Сурови Влакнини – мин. 100 %
Влага – макс. 15% меки трици
макс. 13% гранулирани трици
Цвят – жълто-кафяв, свойствен за цвета на пшеницата от която са получени
Мирис – характерен за продукта, без мирис на плесен, на запарено и друг несвойствен
Вкус – специфичен, без горчив, кисел и друг страничен

Триците са предназначени, както за производство на фураж на всички категории и видове селскостопански животни, така и самостоятелно като такива.

Особеност на триците са разслабителното им действие и влиянието, което оказват върху консистенцията на телесните тлъстини – правят ги по-меки. Препоръчват се следните количества трици в комбинираните фуражи за:

прасета бозайници и ранно отбити – до 5 %
угоявани свине 8-15 %
бременни свине майки – до 20 %
кърмачки – 10-15 %

В Индия и до днес се счита, че ферментацията на трици е мощен антиоксидант, а пшеничените трици са традиционно средство за борба с множество болести.