Пълнозърнести осморки с кардамон и шафран

Начин на приготвяне:

1. Размийте маята в 1/2 ч. ч. топличка вода заедно с 1 ч. л. захар. В купа сипете шафрана или куркумата, размийте с малко от топлата вода и добавете кардамона, захарта, претритата през цедка извара, есенцията ром и зехтина.
2. Добавете 1 ч. ч. брашно, разбъркайте и сипете шупналата мая. Отново сипете брашно, разбъркано със солта. Замесете нежно, гладко тесто, като периодично добавяте вода и брашно от предвидените количества. Месете около 15 минути с намаслени ръце.
3. Оформете на топка, намажете я с олио, покрийте с влажна кърпа и оставете да втасва на топло около 45 минути.
4. Оформете 16 топки по около 100-105 г всяка и ги оставете покрити с кърпа да втасат отново 10 минути.
5. Всяка топка оформете като шнурче с дължина около 30 см и го завийте на осморка. Наредете осморките в тава върху хартия за печене и оставете отново да втасват 30 минути.
6. Намажете ги с жълтък, разбит с мляко и сложете да се пекат 15 минути до румена коричка във фурна с температура 200 градуса. Охладете осморките преди поднасяне.

Добър апетит!