Лимонов Сладкиш

Начин на приготвяне:

  1. Подгответе си тавичка или терин форма, с поставена хартия за печене
  2. Предварително загрейте фурната
  3. Пресейте брашното и бакпулвера в купа и разбъркайте добре
  4. В отделна купа сложете маслото и захарта, и ги разбийте докато стане лека и пухкава смес
  5. Добавете фино настъргана кора от 1 лимон
  6. Изстискайте лимоновия сок на двата лимона в мерителна кана и добавете такова количество вода, че да стане общо течността 75мл., и го оставете настрана
  7. Разбийте яйцата едно по едно в купата при захарта и маслото, като се уверите че добре е разбито предходното яйце преди добавяне на следващото
  8. Към сместа добавете приготвеното брашно, последвано от млякото като разбъркате добре
  9. Изсипете получената смес в подготвената форма за печене, и изгладете с шпатула горната част
  10. Печете на 190°C  (на 170°C  с вентилатор) около 40-45 минути докато се приготви. След изваждане от фурната, я оставете във формата.

Приготвяне на сиропа:

Сложете захарта в тенджера и излейте приготвената каничка с лимоновия сок и водата. Оставете ги да кипнат, като от време на време разклащате тенджерата. Оставете да къкри в продължение на 2 минути, за да се получи сиропа.

Изсипете сиропа докато е горещ бавно по цялата повърхност на тортата и го оставете да се охлади.

Добър апетит!