Начин на приготвяне:
- Подгответе си тавичка или терин форма, с поставена хартия за печене
- Предварително загрейте фурната
- Пресейте брашното и бакпулвера в купа и разбъркайте добре
- В отделна купа сложете маслото и захарта, и ги разбийте докато стане лека и пухкава смес
- Добавете фино настъргана кора от 1 лимон
- Изстискайте лимоновия сок на двата лимона в мерителна кана и добавете такова количество вода, че да стане общо течността 75мл., и го оставете настрана
- Разбийте яйцата едно по едно в купата при захарта и маслото, като се уверите че добре е разбито предходното яйце преди добавяне на следващото
- Към сместа добавете приготвеното брашно, последвано от млякото като разбъркате добре
- Изсипете получената смес в подготвената форма за печене, и изгладете с шпатула горната част
- Печете на 190°C (на 170°C с вентилатор) около 40-45 минути докато се приготви. След изваждане от фурната, я оставете във формата.
Приготвяне на сиропа:
Сложете захарта в тенджера и излейте приготвената каничка с лимоновия сок и водата. Оставете ги да кипнат, като от време на време разклащате тенджерата. Оставете да къкри в продължение на 2 минути, за да се получи сиропа.
Изсипете сиропа докато е горещ бавно по цялата повърхност на тортата и го оставете да се охлади.
Добър апетит!