За Компанията
“Топаз Мел” ООД е първият по големина мелничен комплекс в България и един от най-модерните в Европа, с повече от 20-годишна история. Разположен е на площ от 83 000 кв. м. в землището на с. Церковски, община Карнобат и притежава 3 мелници.
Освен голям потребител на зърно, “Топаз Мел” ООД е и голям производители на пшеница в страната. Обработваемите площи са повече от 43 000 дка. Терените са разположени в района на гр. Карнобат и са засети с най-добрите български, австрийски, немски и френски сортове мека и твърда пшеница.
Силозно стопанство
Силозното стопанство на “Топаз Мел” ООД е с общ капацитет 140’000 т. Оборудвано е със системи за автоматичен контрол, което дава възможност за добро съхранение на пшеницата.
Приемът на зърното се осъществява на пет авторазтоварища с общ капацитет от 350 тона/час.
Производство
Капацитетът за преработка на зърно в мелничния комплекс на “Топаз Мел” ООД е 900 тона на 24 часа. Мелниците са с най-висок клас мелнично оборудване, което обезпечава провеждането на високотехнологичен процес и получаване на висококачествени млевни продукти. Всички процеси и звена в мелничния комплекс са свързани в система за управление на качеството, която гарантира пълна проследяемост на продуктите и възможност за пълен контрол във всеки етап от производството до реализацията на продукцията до крайния клиент. Компанията разполага с автоматизирана смесителна инсталация, позволяваща производството на различни типове брашна за хлебарската и сладкарската индустрия, както и брашна с параметри, зададени от клиента.
Качество
За гарантиране на качеството на готовите продукти “Топаз Мел” ООД разполага с четири оборудвани лаборатории. Апаратурата в тях е на световните лидери Brabender, Perten, Chopin, Foss и др. Чрез тях фирмата може непрекъснато да проследява качеството както на входящата суровина, така и на процесите на съхранение, преработка и пакетиране на произвежданите брашна.
Специализирани брашна
Освен общите типове брашна, "Топаз Мел" ООД произвежда и предлага богат асортимент от специализирани брашна. Фирмата е оборудвала минипекарна за лабораторни изпичания, в която да тества качеството на новите брашна, което е и последен етап от контрола на крайния продукт.
Продукти, 25 кг разфасовка
Специално, силно брашно, предназначено за производители на баници с удължен срок на отваряне на баниците след замесването им.
Разфасовка: 25 кг.
Брашно за Баници Супер гарантира необходимата еластичност на тестото при производството на баници, бюреци, точени кори и теста без мая.
Разфасовка: 25 кг.
Специално висококачествено брашно, с голяма еластичност и разтегливост, подходящо за производството на баници, замразени банични изделия, точени кори и теста без мая.
Разфасовка: 25 кг.
Висококачественото брашно Тип „Бяло“ е произведено по Утвърден Стандарт „България“. Всеки един продукт от серията се придружава от специален сертификат издаден от акредитирана лаборатория, съгласно изискванията на стандарта.
Разфасовка: 25 кг.
Подходящо за хляб „Добруджа“, различни хлебни продукти и някои видове пшеничено-ръжен хляб.
Разфасовка: 25 кг.
Висококачествено брашно, подходящо за направата на някои диетични и нискокалорични видове хляб. Готовите изделия са с характерен цвят и аромат.
Разфасовка: 25 кг.
Специализиранобрашно, подходящо за бисквити, дребни сладки и крекери. Брашното гарантира подходяща консистенция на тестото, улесняващо разточването, нарязването и запазването на желаните форми.
Разфасовка: 25 кг.
Подходящо за производството на пандишпанови платки и кексове. Образуваната средина е с еластична структура и равномерна дребна шупливост.
Разфасовка: 25 кг.
Висококачествено брашно, подходящо за различни видове хляб и хлебни и сладкарски продукти.
Разфасовка: 25 кг.
Пълнозърнесто брашно, богато на фибри, минерали и витамини от група „В“. Произведено е по специална технология, която запазва ценните му хранителни качества.
Подходящо за производство на пълнозърнест, здравословен хляб, както и като съставка към други видове хляб.
Разфасовка: 25 кг.
Универсално бяло брашно, подходящо за производство на най-масово разпостранените видове хляб и хлебни изделия. Отличава се с добра пластичност и лесна обработка.
Разфасовка: 25 кг.
Брашно с висок глутен, предназначено за обогатени със захар и мазнини теста. Изделията се характеризират с голям обем, гладка и интензивно
оцветена кора, светла и еластична средина с равномерна шупливост, типичен приятен аромат и вкус. Изделията запазват по-дълго преснотата си.
Разфасовка: 25 кг.
Специално брашно с високо съдържание на глутен, предназначено за производството на кроасани и многолистни изделия. Готовите продукти са крехки, с разлистена структура на средината и хрупкава коричка.
Разфасовка: 25 кг.
Специално брашно с високо съдържание на глутен, предназначено за производството на кроасани и многолистни изделия със специфичен технологичен процес.
Разфасовка: 25 кг.
Висококачествено брашно с много добра еластичност и разтегливост, подходящо за производство на закуски от разточени тестени кори като милинки, тутманици, бюреци и други.
Разфасовка: 25 кг.
Специално брашно, притежаващо висока разтегливост и добра пластичност и подходящо за производството на основи за пица, по различни видове технологии. Основите са с характерна еднородна шупливост на средината.
Разфасовка: 25 кг.
Брашно, богато на фибри, минерали и витамини от група „В“. Подходящо е за направата на пълнозърнест здравословен хляб, готовите изделия са с нормален обем, специфичен вкус и аромат.
Разфасовка: 25 кг.
Брашно подходящо за здравословно и диетично хранене, богато на полезни за здравето растителни влакнини, витамини, минерали и др. Хлябът от ръжено брашно е с тъмен цвят, малък обем, слабо развита шупливост и влажна средина.
Разфасовка: 25 кг.
Брашно, подходящо за фини сладкарски изделия и специални хлебни продукти. Много бяло и фино брашно, с изключителни хлебопекарни свойства.
Разфасовка: 25 кг.
Висококачествено брашно, подходящо за различни видове хлебни и сладкарски продукти.
Разфасовка: 25 кг.
Пшенично брашно подходящо за производството на хляб „Добруджа“, пшенично-ръжени видове хляб, погачи и други хлебни изделия.
Разфасовка: 25 кг.
Tъмно брашно, което се използва за производството на хляб „Типов“, като съставка при приготвянето на някои диетични и нискокалорични видове хляб.
Разфасовка: 25 кг.
Брашното е съобразено с технологията за производство на вафли. Структурата на изделията е хомогенна и с изразена хрупкавост.
Разфасовка: 25 кг.
Висококачествено брашно от селектирани пшеници. Притежава стабилни хлебопекарни качества, гарантиращи много добър обем,
определена форма и добра структура на готовите изделия. Подходящо за производството на широка гама закуски с пълнеж и без пълнеж.
Разфасовка: 25 кг.
Пшенично брашно подходящо за производството на широка гама закуски, с пълнеж или без. Притежава стабилни хлебопекарни качества, гарантиращо определена форма и обем на изделията.
Разфасовка: 25 кг.